`Само пуштете ја пареата` и еден куп други тајни на совршени варени компири, препорачани од мајка ми
Само пуштете ја пареата
Cодржина
Трикот е веднаш да се стави тенџерето на највисока топлина откако ќе зоврие компирите и ќе ја исцеди водата. Дното на тавата се загрева веднаш, а преостанатата вода брзо испарува со карактеристичен подсвиркват - вака излегува посакуваниот „пшшш“. Штом звукот заврши (и тоа трае само неколку секунди), извадете ја тавата од оган. За да го консолидирате ефектот, можете малку да ја фрлите содржината на тавата, како што прават готвачите во филмови =) Сите овие манипулации се прават со цел да се исушат варените компири и да се спречи исушувањето на долниот слој. На кратко, само пуштете малку пареа!
Бидејќи почнав да зборувам за варени компири, ќе споделам уште неколку трикови. Овие тајни не се толку тајни, туку се работи за вкус. Ние сакаме компири со висока содржина на скроб, според мене тие се највкусни.
Препорачано од мајка ми:
1. Изберете најмал
Бојата на кора не е главната работа во ова прашање. И што е најважно, јадрото треба да биде бело. Колку е побелен компирот, толку повеќе скроб содржи. Тој е тој што им дава на компирите многу ронливост што го сакаме толку многу и вистинскиот вкус на компирот. Но, жолтите компири се покажуваат добро во пржењето..
Главната работа е дека внатре е бело
2. Фрли во врела вода
Друга тајна за скроб. Ако фрлите парчиња компир во врела вода, тогаш со помала веројатност тие ќе му дадат вода на скапоцениот скроб. Во врела вода, таа е едноставно запечатена во внатрешноста на парчето и не излегува во водата.3. Ние користиме минимум вода
Истурете помалку вода - помалку компири ќе соберат. Не знам дали е ова објаснување за оваа акција или не, но мајка ми точно знае што прави. И повторуваме после мама: истураме вода така што едвај ги покрива компирите.4. Веднаш сол
Веројатно, ова е неопходно, така што компирите се рамномерно солени (солта достигна средина). Звучи убедливо!5. Додадете го кромидот
За посебен вкус на домашен стил, исчистете цел кромид, додајте го во компирите и варете го. Бидејќи сè се готви, кромидот мора да се фрли. Пробајте го, ќе ви се допадне!6. Не вари
Перспективноста на ронливоста е различна. Ако не сакате присилен пире од компири, тогаш е подобро да го следите готвењето. Идеално, ова е кога ќе забркате парче на нож, и тоа, без лизгање, лизга надолу по ножот.7. Суво
Ве потсетувам уште еднаш, ако заборавивте што напишав на почетокот на објавата =)8. Не штедете масло
Домашна крема е она што ви треба!
Што може да биде повкусно од домашниот компир со путер?!
Компирите се фасцинантна тема, па се сетив на уште неколку тајни за компир од јакна.
- Ние ги исекуваме клубени на половина, така што солта да помине во средина и така да нема лизгачки ефект од вишок скроб - во овој случај воопшто не ни треба.
- Ловоровиот лист е најдобриот зачин за униформите))
- Ако готвиме за винегрет, тогаш не во истиот сад со друг зеленчук. Компирите бараат внимание, почит и ловоров лисја (види став погоре).
- Не заборавајте да испуштите малку пареа - тука е многу корисно.
Се надевам дека тајните од компирот на мајка ми ви се пригодни. Iе ми биде драго да ги разгледам во коментарите вашите тајни на компири за готвење. Компирите се глава на сè!